Lugnet efter stormen

Stormen var inte så farlig här i Jkpg, det blåste lite och nu har syster åkt hem igen. Hon var här i tre dagar och tiden gck väldigt fort. Det gick bra fastän vi var två stycken på bara 27 kvadratmeter.

Det blev lite shopping på dagarna och på kvällarna försökte vi förgäves komma överens om vad vi skulle titta på för film. Eftersom syrran och jag har rätt olika smak så är det rätt svårt. Men något som alltid går att ta till är Vänner, vi är båda Vänner-freaks. En kväll spelade vi mitt Vänner-spel, inte många jag kan spela det med. Jag vet inte om det är bra eller dåligt att vi är så bra på så många onödiga frågor. T ex:
 • What toy was glued to the top of the Geller Cup?
 • Which Friend had won a Vanilla Ice look-alike contest?
 • Which of the guys wore leg warmers in college?
 • When Rachel was packing to move, what item caused an argument between her and Monica?
 • Unable to afford an entire set of encyclopedias Joey bought only what volume?
Om man kan svara på dessa frågor, har man tittat för mycket på Vänner då? (Jag kan svaret på alla frågor...)

Nu är systeryster här, ingen lugn stund

Nu är syster. Det gick fin fint att sova ihop i samma säng, det behövdes ingen luftmadrass. Vi tog en tur på stan och tittade i second hand affärerna och alla andra. Det blev en heldag och kändes konstigt när de ropade ut i högtalarna på H&M att de skulle stänga om fem minuter och klockan var bara fyra. I Sthlm är det ju alltid kl sex och där är affärerna dessutom öppna på söndagar. Det känns konstigt här. Men A6 finns ju alltid så vi kanske tar en tur dit om vi har tråkigt.

Till middag blev det jätte god broccolipaj som uppskattades av Ingrid. Måste ju bara laga vegetarisk mat nu när hon är här. Men det är inga problem eftersom jag äter mycket vegetariskt själv.

Nu sitter hon och snaskar i soffan med nyfärgat hår. Rött igen, i alla fall mycket bättre än svart.

Dagar kvar till avresa: 52

Vissa tycker att det saknas något i Idol

Check this out!

Jag vill inte börja använda vinterjacka...

När jag gick utanför dörren på väg till restaurangen så var det jättekallt ute! Usch. Jag vill inte att det ska bli kallt. Förra hösten och vintern var skön här i Jkpg då det inte blev speciellt kallt och inge snö. Men i år är rönnen full av rönnbär vilket ska betyda att det blir en kall vinter med mycket snö... Jag längtar till 19:e december då jag åker mot varmare breddgrader. Då kommer jag befinna mig väldigt nära ekvatorn med temperaturer mellan 25 och 30 grader.

Dagar kvar till avresa: 53

Systeryster på besök

Ikväll blir det middag på Twin för att fira att tentorna är över. Ska smaka bra med lite god mat, ibland måste man unna sig att äta på restaurang. Fast för min del känns det inte direkt som om det är över. För nu börjar allt annat. Eftersom vi har gjort research för c-uppsatsen denna vecka så har vi bara en vecka på oss nu att skriva andra uppsatsen. Men 10-15 sidor på en vecka ska vi väl klara på två personer.

Ikväll kommer lillasyster på besök eftersom hon har höstlov nu. Ska bli kul att umgås ordentligt med henne nu innan jag åker till Singapore. Vi får väl se om stormen med allt regn har lugnat ner sig så att vi kan ta oss ut på stan i helgen.

Aningen omogen

Såg precis en rolig reklam-banner på DN.se:

(Första bilden)
När du hör ordet "Clabbe" tänker du på:
 • Vedträn
 • Häftiga fester
(Andra bilden)
Mogen nog att prata pension?
Testa dig själv på skandia.se


Kan tänka mig att alla som gör testet är mogna nog att prata pension.
Mitt resultat: Du är aningen omogen men ändå fullt kapabel att uppskatta alla våra idéer om långsiktigt sparande.

Nu känner jag mig lite duktig

Nu har jag äntligen lyckats ringa de där samtalen och skickat iväg de där mailen som jag har tänkt göra så länge. Så då kan jag stryka flera saker från min att-göra-lista. Jag har ringt till CSN, Telia, avslutat några medlemskap, Infektionskliniken om vaccinationer.

Blev lite förvånad när jag ringde till CSN eftersom jag förväntade mig lång kö när den automatiska rösten sa: Just nu är det många som ringer. Men sen fortsätter den att säga att jag kommer behöva vänta i 2(!) minuter och att det är 1(!) person före. Annars brukar det vara minst 10 minuter att vänta. Sen var det till och med en trevlig man jag fick prata med. Han avslutade samtalet med att han faktiskt var lite avundsjuk på mig som skulle till Singapore.

När jag ringde om vaccination fick jag höra att det var väldigt ont om tider nu framöver och att jag nog skulle ha varit ute i godare tid. Men kvinnan jag pratade med var snäll och lyckades klämma in mig på onsdag nästa vecka.

Tänka sig, alla telefonsamtal idag (tom till CSN och Telia) gick riktigt bra och alla var dessutom trevliga.

Trött

Jag blir så trött på alla problem och skit. Det blir ju inte bättre av att jag är för snäll och folk utnyttjar det. Men det finns en gräns.

Jag är så bra på att hålla mig till mina planer

Dagens förhandsplan:
 • Till gymmet
 • Fortsätta med läsningen om anti-dumpning i EU i uppsatser och artiklar
Dagens plan så här långt:
 • Gick upp strax innan nio men var lat och kom aldrig iväg till gymmet (fy skäms... regnade inte ens)
 • Började dagen med att läsa i Djävulen bär Prada samtidigt som jag lyssnade på Lantz i P3
 • Satte mig framför datorn i ett försök att vara disciplinerad
 • Registrerat min ansökan för Student Pass till Singapore
 • Svårt med fokus då P3 fortfarande stod på och Christer började med dagens fördomsprofiler
 • Pratat med A och bokat biljett till henne i Örebro - äntligen ska det bli av!
Eftermiddags- och kvällsplan:
 • Ta igen läsning om anti-dumpning i EU...

Som man bäddar får man...

...sväva? En sån här säng skulle man ha. Men med en students ekonomi har jag nog inte riktigt råd med den. Ingen plats heller för den delen i min lilla etta.

Drömma har ju aldrig hindrat någon.

Ja jag borde läsa artiklarna till uppsatsen istället för att läsa massa annat onödigt... Men det är ju alltid roligare att göra det man inte borde (vilket är välkänt bland studenter).

Bästa artikeln jag läst!

läs den här.

Starbuck's minnen - finns det många av

Här om dan gick jag in i en affär på stan som hade lite inredningsprylar. När jag såg att de hade en hel vägg med olika tesorter var jag tvungen att köpa några. Såg att de hade Chai som jag så längtat efter, så det blev det. Är nog enda gången jag faktiskt tar mjölk i mitt te. Är nog mitt favorit te näst efter Tazo Passion te, ett annat te från Starbuck's.

När jag satt där och drack mitt Chai te i mina fina Saga tekopper tog det mig tillbaka till tiden i USA på Starbuck's. På Starbuck's spenderade vi många timmar. Varje onsdag klockan tio och ofta på helgerna när vi inte hade något att göra satt vi där och skvallrade eller tittade på alla rika tanter uppsminkade och klädda i pälsjackan med ansikten lika stela som Joan Rivers.

En värre känsla än igår

Känns lite fånigt att jag igår skrev att jag fick en hemsk känsla när jag satt där med tentan som inte hade de frågor jag väntat mig.

Såg slutet på ett Oprah avsnitt idag. Hon var med en man och besökte det beryktade koncentrationslägret i  Auschwitz. För tre år sedan var jag där och gick vid taggtråden och de röda tegelstensväggarna. Alla känslor som jag kände då dök upp när jag såg det igen på tv. Tågrälsen där tågen rullade in fulla av människor som hade forslats som boskap, mot en framtid som skulle bli värre än tågresan. Skjulen  som inte var vindtäta eller stängde ut kylan, hårda sängarna med en filt som försökte hålla kylan ute. Rummen fyllda av väskor, skor, och det värsta: hår. Fullt med hår som rakades av alla människor som kom till lägret.

Den obehagliga känslan som går genom kroppen när man går runt på den där platsen. Ser framför sig vilka scener som utspelat sig där. Det var hemskt att gå in i gaskammaren. Det går inte att föreställa sig vad människorna kände och tänkte under deras sista minutrar i livet innan de dog av gasen.

Det var en jobbig upplevelse, men samtidigt väldigt nyttig. Vi får inte glömma vad som hände. Jag önskar jag kunde säga: vi får inte låta det hända igen. Men tyvärr upphörde inte hatbrotten efter andra världskriget.

Hemska känsla

Igår var det alltså dags att göra tentan i c-kursen. Vi hoppades på att de rätta frågorna skulle komma, dvs frågor som vi faktiskt kan svara på. När jag får tentan och ögnar igenom den går det en obehaglig känsla genom kroppen. Det första jag tänkte var att det är en INMAC-tenta all over again. Vilket innebär att tentan består av flera frågor man inte känner igen. Oh no....

Ett tag hade jag ingen ork att försöka svara på frågorna. Men det var bara att ta sig i kragen, ville ju inte sitta där på omtentan. När jag väl satt mig in i frågorna så lyckades jag svara på i stort sett allt, om än lite ordbajsande.

Nu är det bara att hoppas på det bästa. Och att lärarna rättar snällt.

Nu har jag fått vara ledig i 1 ½ dag. I morgon måste vi sätta fart igen, för vi har ju bara två uppsatser kvar att göra.

Dags för tenta i morgon

I morgon klockan 9:00 är det dags. Det är då det visar sig om jag verkligen har pluggat tillräckligt. För just nu vet jag inte. Det känns som att det är lite av ett spel, kommer de rätta frågorna kan jag få jackpot annars så sitter jag och skriver omtenta 24 november. Förhoppningsvis kommer det frågor som jag kan svara på.

Hade väl egentligen hoppats att man kunde ha fått lite ledigt efter detta. Men på måndag måste vi sätta igång med uppsatserna. Just det: plural. Har ju en uppsats kvar att göra i kursen som jag har tenta på i morgon. Sen har vi såklart c-uppsatsen som vi inte gjort ett skit på än. Och hur många veckor kvar till jag åker?

8 veckor...

Ingen öppen spis att sitta framför i Singapore

Pratade med mamma tidigare idag. Hon satt framför öppna spisen hemma. Det är något jag kommer sakna i jul. I och för sig kommer jag vara i värmen i Singapore och inte behöva någon brasa att värma mig framför, men ändå. Sitta framför öppna spisen med en filt omkring sig medan jag läser en bok. Det kommer jag att sakna.

Borde plugga...

...men så här känner jag idag...

Nu står livet stilla

Det är bara tentaplugg för hela slanten nu. Från morgon till kväll sitter jag i skolan och försöker lära mig något. Känns helt okej, har förstått en hel del. Nu gäller det bara att nöta in allting så det sitter på lördag morgon.

Känns skönt att ha en normal dygnsrytm nu. Ibland känns det nästan löjligt eftersom jag kan bli trött redan vid sju eller åtta men sen går tröttheten över. Men har börjat lägga mig tidigt och det känns skönt att inte ha så svårt att komma upp på mornarna.

Nu ska jag gå och lägga mig och läsa i min bok.

Dags för tentaplugg - fem dagar kvar

Så är det dags att börja tentaplugga då. På lördag är det dags för tenta i c-kursen. Samma dag som hemtentan i företagsekonomin, den får vi ta och göra på omtentadagen.

Idag har jag lyckats läsa en del, känns faktiskt som om jag kan lite. Och det är fem dagar kvar. I morgon blir det att sätta sig i skolan och börja råplugga. How fun. Såklart har vi även uppsatsen att fundera över eftersom vi inte riktigt är helt klara på vad vi ska skriva om. Känns otroligt bra.

En bra sak är i alla fall att jag hittat en tjej att hyra ut lägenheten till under vårterminen. Allting något. Har även plöjt igenom nästan hela säsong tre av Vänner idag. Så lite roligt har jag haft. Men nu är jag så uttråkad att jag ska nog bädda ner mig och läsa i min bok.

Godnatt!

I feel so bad...

...och det är inte för att jag var på Kåren igår. Utan för att jag har en tenta på lördag om en vecka och har inte ens läst alla kapitel än. Igår läste jag kanske ett halvt kapitel kanske t.o.m. ett helt. Men idag gjorde jag ännu mindre. Idag läste jag bara i en bok som jag lånade från K. Jag får skylla på henne.

Dessutom har vi inte ens lyckats komma igång med c-uppsaten än... Börjar kännas rätt jobbigt.
Jag har nio veckor kvar innan jag åker och mycket att göra.
 • Skriva en 10 poängs (10 veckor) uppsats
 • Göra en tenta i c-kursen
 • Skriva en uppsats på 10-15 sidor i c-kursen
 • Hemtenta i en företagsekonomi kurs
 • Två arbeten i företagsekonomi
 • Presentera uppsatsen, ev opponera på en annan
 • Fixa allt inför studierna i Singapore
 • Tömma min lägenhet på personliga saker
 • Packa för resan
Grovt räknat blir detta 15 veckors arbete. Detta ska vi försöka få in på nio veckor... Räknar man bort uppsatsen är det arbete för fem veckor. Dessutom måste vi vara färdiga med uppsatsen en vecka innan den presenteras. Vilket innebär att vi måste skriva uppsatsen på tre veckor.

Piece of cake! Vi har ju helgerna också, de är inte inräknade. Så vi har gott om tid.

Hur många amerikaner har koll på Europa?

Blir alltid häpen över hur lite koll amerikaner verkligen har på Europa. Jag kräver inte att en amerikan ska kunna alla länder i Europa (i och för sig kan jag större delen av delstaterna i USA men jag är väl lite udda), bara att de slutar referera till Europa som ett land.
"Jaha, vart ska du på semester?"
"Europa."
Jaaahaaa, Europa. Ja för Europa är ju så litet och består ju inte alls av många länder....
Lite koll kan man väl ändå ha.

Tittade på Real World på MTV där de skulle få åka på semester till Spanien. Väl där kläcker John ur sig att han hade en annan bild i huvudet om hur det såg ut i Spanien. Bland annat att det skulle vara leriga väga istället för asfalterade. Leriga vägar? Europa är inte flera hundra år efter USA i utvecklingen.

Han tyckter även att amerikanskor kan vara rakt på sak men inte så framåt som Europeer var. Han träffade en tysk tjej som var rakt på sak och följde med honom hem första kvällen. En annan av amerikanerna hade gjort honom uppmärksam på att om en tjej gillar en kille kan hon följa med honom hem redan första kvällen. Verkar som om de inte var vana vid det. Tydligen tar det flera kvällar att få en amerikanska i säng.

Ja se dessa européer. Och vilka amerikaner sen.

Jobb på Regeringskansliet vore inte helt fel

Var på en gästföreläsning idag med två personer från Regeringskansliet som pratade om Apsirantprogrammet. Det låter riktigt kul, tänk om man kom in på det programmet då får man garanterat jobb inom Regeringskansliet. Men att komma in på programmet är ju långt ifrån lätt.

I år var det lite mer än 1000 personer som sökt (brukar vara minst 2000 annars....) och 110 som hade kommit vidare till att få göra ett prov. Provet består av att skriva en uppsats om ett ämne, läsa en artikel och sammanfatta den på engelska och svara på frågor om artikeln. Sedan är det massa små frågor om allt möjligt, som namnge olika ministrar i olika länder, huvudstäder på länder i Afrika, vilket land vann fotbolls-VM ett visst år, vem fick grammisar det året osv. De 40 som gör bäst ifrån sig får gå vidare till ett annat test på tre dagar med olika praktiska uppgifter som visar hur man agerar i vissa situationer. Efter det är det 20 personer som blir antagna. Puh...

Brödbakning, ett sätt att komma på andra tankar

Har inte ro till att göra någonting nu. Funderar på att baka bröd så att jag får något att göra och kan rikta tankarna någon annanstans. Har ingen ro att läsa något, eller titta på tv. So what to do? Bake some bread. Det är väl lika bra alternativ som något annat.

Det är så jobbigt när man måste tänka på saker som är så långt bort i tiden. Nu har jag äntligen ringt till hyresvärden för att få klartecken på att jag kan hyra ut i andra hand. Så kommer vi till nästa problem. Jag kommer troligtvis vara borta i två terminer men ska jag hyra ut i ett år eller varje termin för sig. För jag har ju ingen hyra under sommaren och kommer ha en tenta efter mig. Ska jag komma tillbaka och göra den? Ska jag jobba under sommaren? Ska jag jobba i Jkpg eller i Sthlm? Alla dessa beslut, jag är inte bra på att planera för någonting så långt i framtiden.

Samtidigt så kan jag ta ut min examen redan i sommar, men det känns ännu jobbigare. Eller jobbigt är inte rätt ord, jag har bara inte bråttom ut i det "riktiga" arbetslivet. När jag kan ta en till utlandstermin så varför inte utnyttja möjligheten?

Nehej, nu orkar jag inte tänka på det här mer just nu. Varför göra någonting idag som jag kan skjuta upp till imorron?

Party Mode: OFF

Ja jag hade kul med tjejerna i alla fall. Det är vad jag har att säga om gårdagen ute på Huset. Vet inte om jag varit på Huset när det varit så lite folk. Verkar bara gå utför med Huset, är väl inte så konstigt att de sålde det. Troligt är väl att vi inte kommer gå på Huset i fortsättningen.

Huset-eran är över. Under första året här i Jkpg så gick vi ut nästan varje fredag och då var det alltid Huset som gällde. Men det var kul att få shejka loss lite i alla fall.

Jaha, nu är det bara att göra ett försök till att plugga. Har lite kvar att skriva på min företagsekonomiuppgift som ska vara färdig idag. Så det är väl bara att sätta fart.

Party Mode: ON

Så var det dags för tjejerna att gå ut och shejka loss lite ikväll. Det blir Huset ikväll, vi tänkte att det var på tiden eftersom vi inte har hunnit gå dit överhuvudtaget nu i höst. Måste ju gå dit och kolla om det ser ut som det gjorde förut. Det var ju länge sen vi var ute sist, är ju mer än en vecka sedan! : )

Quote of the day

Om man inte kan vara en god förebild
får man nöja sig med att vara ett varnande exempel.

Good night

And she takes another step
Slowly she opens the door
Check that he is sleeping
Pick up all the broken glass and furniture on the floor
Been up half the night screaming now it's time to get away
Pack up the kids in the car
Another bruise to try and hide
Another alibi to write

And there are children to think of
Baby's asleep in the backseat
Wonder how they'll ever make it through this living nightmare
But the mind is an amazing thing
Full of candy dreams and new toys in another cheap hotel
Two beds and a coffee machine
But there are groceries to buy
And she knows she'll have to go home

Another ditch in the road
You keep moving
Another stop sign
You keep moving on
And the years go by so fast
Wonder how I ever made it through

Another bruise to try and hide
Another alibi to write
Another lonely highway in the black of night
But there's hope in the darkness
You know you're going to make it

Tacos och TP

Ikväll blev det myskväll hemma hos Lois. Vi lagade mat, eller Lois fixade och jag satt och tittade på, tacos blev det i alla fall. Efter det fortsatte vi med TP som ett gammalt par, riktigt kul. Fick såklart min fråga om vilken fotbollsspelare som kallades Il professore. Gunnar Gren. Kommar jag aldrig att glömma. Har även kommit fram till att gissar man på Frankrike eller Beatles så kan man komma rätt långt i spelet.

Dessutom har vi bland annat lärt oss att
 • Vita havet ligger i Ryssland
 • Ya och ABC är tidningar i Spanien
 • Första biografen fanns i Frankrike
 • En cytolog kan läran om celler
 • Haiti tillhör ögruppen Antillerna
 • Vincent van Gogh skar av sitt vänstra öra
 • Världens vanligaste efternamn är Chang
 • Det andra mest talade språket i världen är engelska
 • Gertrude Ederle var första kvinna att simma över Engelska kanalen
 • Khartoum är huvudstad i Sudan
 • O'Connel street är huvudgatan i Dublin
 • Örjans vall är hemmarenan för Halmstad BK
 • Det finns 206 ben i en människas kropp
 • En björkmus kan även kallas buskmus

Vi visste redan att:
 • Barbies pojkvän heter Ken
 • Figuren Babar är en elefant
 • Gyllene Tider kommer från Halmstad
 • Popeye heter Karl-Alfred på svenska
 • Visingsö ligger i Vättern
 • Ett maraton lopp är ca 4,2 km långt
 • Karl-Alfred har ett ankare tatuerat på armen
Det är riktigt bra med allänbildning...

I've lost my mojo...

Satte mig med datorn i biblioteket halv nio i morse för att komma igång med ett arbete som ska vara färdigt på söndag. Hade hälften kvar, två frågor, och det gick bra på förmiddagen och lyckades få den ena frågan avklarad. Nu sitter jag här med den andra och sista och det går sjukt trögt.

Jag vet inte vad jag ska skriva, och det ska jag lyckas få ner på en hel sida. Jag hoppades att energin skulle hålla sig kvar så att jag kunde bli klar med skiten idag. Nu vet jag inte längre, hoppas såklart fortfarande på att mojon ska komma flygandes tillbaka. Det jobbiga är att jag inte har nån att diskutera det med. K är på väg men inte där än.

Får helt enkelt fortsätta läsa och fundera. Kan ju inte göra något annat. Har några timmar på mig. Biblioteket stänger ju klockan åtta ikväll.

Skvallrat lite

Jaha, jag hade ju tänkt försöka plugga lite nu på eftermiddagen. Får se hur det kommer att gå. Var på föreläsning och skulle egentligen sluta 15.30 men vi var färdiga en timma tidigare så det var skönt. Så bra tänkte jag för då har jag lite mer tid på mig att plugga. Jag tror att man har något undermedvetet som hindrar en från att plugga ibland. Jag lyckades hitta folk att skvallra med, så jag satt och pratade med S i mer än en timma innan det var dags att gå hem. Kanske slutade vi skvallra eftersom hon hade lektion...

Concentration nowhere to be found...

Ojojoj, att det kan vara så jobbigt att sammanfatta en text. Jag hade s t o r a svårigheter att koncentrera mig. Det gick bara inte. Efter många om och men lyckades jag få ihop en sida med text. Nu lägger jag ner detta för ikväll, får fortsätta i morgon istället med nästa text.

Det jobbiga nu i veckan är att de flesta föreläsningar ligger mitt på dagen och förstör. Hinner knappt plugga innan och efter föreläsningar blir man rätt seg. Men måste definitivt få saker gjorda denna vecka.

Better than yesterday

Idag lyckades jag faktiskt plugga rätt bra och få ca fyra kapitel lästa i boken. Jag läste ju ut min pocketbok igår istället för att plugga (var bara ett tiotal sidor in i bokenn när jag började igår...) så jag kände ju lite press på mig idag.

Har även lyckats skriva artikeln till Junited (skoltidningen på JIBS). Saknar inte tidningen nånting faktiskt, jag var ansvarig för tidningen förra året. På slutet var det så sjukt mycket att göra så det blev skönt när andra tog över.

Snart är det läggdags, kommer bli en jobbig vecka framöver. Har fem föreläsningar i samma ämne - en varje dag. Vet inte ens om jag haft så många föreläsningar överhuvudtaget på en vecka förut. Har ju även massa annat att göra, som att försöka komma igång med uppsatsen, det vore på tiden. Urk...

Sätt fart!

Försöker uppmana mig själv att sätta igång att plugga ordentligt nu. Har många kapitel att plöja igenom i boken, kommer knappast hinna med många. Tar tid att läsa, det är ju tråkigt, tar tid eftersom man samtidigt måste förstå och så är det på engelska. Kursen jag läser nu heter "Trade, Innovation, and location" och är helt okej. Jobbiga är ju att det alltid blir intressant när man sitter de två sista veckorna och råpluggar eftersom det är då man börjar förstå vad det hela handlar om.

Jaha...

Den här dagen hade jag tänkt få mycket gjort. Tänkte gå upp tidigt och komma till gymmet kl åtta när de öppnade. Sedan komma igång direkt efter det med pluggandet så att jag skulle få något gjort.

Klockan ringde halv åtta i morse, jag var trött med redo för en busy dag. Jag snoozade i 20 minuter och det var då jag kom på det! Gymmet öppnar inte förrän klockan tio på helger...

Crap...

Dagen började inte bra och fortsatte inte bra heller. Gick segt med pluggandet. Får försöka ta igen lite i morgon istället. Förhoppningsvis...

RSS 2.0